Hrnkový recept na TOP domácí perník

Ze svých zákusků obvykle nebývám extra nadšená. Většinou jsou málo sladké, protože s cukrem jsem dost opatrná. A taky občas málo vykynou apod. Tentokrát se mi ale povedl perník, který se nebojím popsat jako nejlepší, který jsem kdy jedla. A tak jsem se rozhodla poslat tenhle recept dál. Věřím, že si taky královsky pošmáknete!

Vycházela jsem z tradičního postupu přípravy perníku, ale jako obvykle jsem si recept hodně upravila do zdravější varianty, takže z toho vznikl vlastně úplně jiný. Nemůžu (neměla bych) jíst vejce, takže je bez vajec, je v něm taky méně lepku (a ještě dobře stravitelného), mléko bez laktózy a na polevu jsem použila vysokoprocentní čokoládu místo té obyčejné na vaření.

Garantuju vám, že kdybyste to nevěděli, absolutně nepoznáte, že jsem tyhle suroviny vyměnila. 😉 A přesně to mě tolik nadchlo!

Co budete potřebovat:

2 hrnky ovesných vloček čerstvě rozemletých najemno (použijte třeba mlínek na kávu nebo na ořechy)

1 hrnek hladké rýžové mouky

1 necelý hrnek třtinového cukru

1 sáček kypřícího prášku do perníku bez fosfátů

2 lžíce pudinku (místo vejce)

Neměla bych jíst vanilku, takže jsem použila tento.

2 poctivé lžíce kakaa holadského typu

2 hrnky bezlaktózového (nebo třeba rýžového mléka)

1/3 hrnku rozpuštěného ghí nebo másla nebo oleje

Na polevu:

100 g kvalitní hořké čokolády (já jsem použila tuto)

1 lžící ghí (nebo másla)

Postup:

V míse smíchejte nejprve sypké ingredience, poté je zalijte mlékem a pečlivě promíchejte. Vylijte do pekáčku (pokud chcete použít velký hlubší plech, zdvojnásobte množství surovin). Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 20 – 30 minut. Do těsta pak píchněte párátkem, abyste zjistili, jestli nepotřebuje zůstat v troubě déle. Mě pečení vyšlo na 30 minut, nejspíš kvůli keramickému pekáčku.

IMG_4259Perník nechte chvíli vychladnout, horní vrstvu vlažného perníku pak trochu seřízněte kvůli zarovnání. Jestli je uvnitř ještě horký, nechte ho ještě chvíli vychladnout, a pak ho potřete meruňkovou marmeládou. Vyšlo mi to téměř akorát na jedno 250 g balení, zbyly asi 2 lžíce. Ideální je domácí džem, ale ten jsem neměla, tak jsem si vypomohla kupovaným výběrovým. Dodá moučníku další cukr, takže v těstu s ním opravdu není třeba přehánět.

Ve vodní lázni pak rozpusťte čokoládu spolu s ghí. Nalijte na džemem potřený perník, rozetřete a nechte cca hodinu v lednici. Pak už můžete podávát.

 

Baby friendly varianta

IMG_1210Nezapomněla jsem samozřejmě ani na Olivera, ale na finální variantu s džemem a hořkou čokoládou je v roce a půl ještě malý. Proto jsem mu odlila kousek těsta do silikonových formiček na muffiny a ke svačině si pochutnává na peníkových muffinech.

Tyhle formičky jsem si na jeho moučníky oblíbila, protože to těsta nemusím pokaždé přidávat tuk, aby šlo dobře vyloupnout apod.

 

 

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s